Ibrahim Kalin: Konekcija sa Afrikom u multipolarnom svijetu

Afriku smatram velikim kontinentom, gdje nijedan model partnerstva ne izgraditi  pravdu upravo zbog  socijalne, ekonomske i geografske raznolikosti.

Ibrahim Kalin: Konekcija sa Afrikom u multipolarnom svijetu

           Afriku smatram velikim kontinentom, gdje nijedan model partnerstva ne izgraditi  pravdu upravo zbog  socijalne, ekonomske i geografske raznolikosti.

Angažovanje prema Africi  zahtjeva različit pristup u multipolarnom svijetu. Vodeći se ovim principom , Turska želi da se poveže sa Afrikom tokom posljednje decenije.

Afričke zemlje se i dalje  bore sa nasljeđem kolonijalizma, građanskih ratova, terorizma, korupcija, nedostatka  infrastrukture, razvojnih i ekoloških pitanja kao i  mnoštva drugih izazova.

Ali oni takođe posjeduju ogroman potencijal sa bogatim prirodnim resursima, mladom i dinamičnom populacijom i otvorenost prema svijetu.

Pošto je Turska 2005. započela svoju politiku "otvaranja prema  Africi ", ona je obraćala pažnju na ovu dinamiku i rezultate na terenu.

Nije  slučajno da je  angažovanje Turske sa Somalijom,  Turski model razvoja za Somaliju napravio značajan doprinos ove zemlje da zaustave nasilje i uspostaviti određeni stepen reda, političkog predstavljanja i prosperiteta.

Dok se još uvijek bavi terorizmom, siromaštvom i odsustvom jake centralne vlade, Somalija je sada bolja u odnosu na period  od prije pet godina.

Turska vlada i civilnog društva u Somaliji i institucije su mnogo uložila da Somalija  stane na svoje noge, a ne stvaranju novih oblika ovisnosti i eksploatacije.

Tokom posljednjih deset godina, Turska je povećala broj ambasada u Africi sa 12 na 39 (i cilj je da se u ovoj godini poveća na 41)  i poveća  trgovinski obim pet puta. Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan posjetio je 24 afričke zemlje u posljednjih nekoliko godina i održao dva turska i afrička samita.

Na ekonomskom planu, mnoge afričke države, iako posjeduju bogate prirodne resurse, bore se sa siromaštvom i nerazvijenošću.

Nedavna analiza Svjetske banke je istakla da za ovaj  region ostaje izazov, sa ekonomskim rastom i preostale ispod prosjeka prije krize umjereni tempo rasta će prevesti u samo sporo Dobici dohotka po stanovniku, što je odbio u. 2016/17 i daleko će biti dovoljan da promoviše zajednički prosperitet ili ubrza smanjenje siromaštva. " Ali isto izvještaju se navodi: "subsaharskoj Africi se predviđa da će vidjeti stabilan pickup u aktivnosti, uz rast raste na 3,2% u 2018. i 3,5 u% 2019 kao cijene roba stabilizovala i domaće potražnje Postepeno Ugoji terenu, uz pomoć usporavanje inflacije i olakšavanje monetarne politike. "

Nema razloga da to bude bolje za afričke ekonomije. Kako se centar globalne ekonomije kreće suprotno od  zapada na svijetu, možda će biti novih mogućnosti afričkim narodima da diverzifikuju svoje ekonomije.

Globalna trgovina i investicije mogu raditi u korist afričkih zemalja ako su nacionalni prioriteti postavljeni ispravno i praćeni disciplinom i odlučnošću.

Predsednik Erdogan ove nedelje posjetio je tri afričke države Sudana, Čada i Tunisa. Posjeta, prva na nivou predsjedništva, ima za cilj poboljšanje bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa i potpisivanje nekoliko desetina sporazuma u različitim oblastima.

U Sudanu je prijem zaista bio izuzetan sa hiljadama ljudi koji su proslavili posjetu i izrazili nadu za bliže odnose. Osim Khartoum, Port Sudan i predsjednik Erdogan je posjetio i povijesne Sawakin Island, koji se koristi kao luka za hodočasnike širom Afrike stoljećima. Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) obnovila je dvije džamije i luku na ostrvu sa više projekata koji su u toku. Između ostalih velikih projekata, Turska je velika poljoprivredna inicijativa u Sudanu.

Slična scena je bila očigledna u Čadu, gdje se oko 150 turskih privrednika susrelo s kolegama iz ove zemlje kako bi istražili mogućnosti za investiranje. Čad je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta i potrebna je konstruktivna i održiva pomoć na različitim nivoima.

U Tunisu sa kojima Turska ima duge historijske i kulturne odnose, poslovanje je pokriveno bilateralnim ekonomskim odnosima i regionalno- političkim pitanjima, uključujući i Al-Kuds i odnos između Katara i drugih zaljevskih zemalja. Turska i Tunis su ponovo potvrdili svoje partnerstvo na ovim i drugim regionalnim poljima. Turska je sa Tunisom stala od početka revolucije Jasmin otvaranjem novih kreditnih linija, obučavanja osoblja i pružanja opreme.

Treba napomenuti da su afričke zemlje odigrale izuzetno pozitivnu ulogu u nedavnom glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o al-Quds odbijanju jednostrane odluke Sjedinjenih Američkih Država da proglasi Jerusalim glavni grad Izraela.

To i ne čudi, jer afrički narodi su najbolje odgovara da razumiju patnje palestinskog naroda, kao što su i sami bili žrtve kolonijalizma, zanimanje, aparthejda i kolektivno kažnjavanje u posljednjih nekoliko stoljeća. Sjedinjene Države su članice Afričke unije, a Sjedinjene Države su članice Afričke unije.

Afrika je mnogo više  višeslojna nego što se stiče mišljenje na prvi pogled. Zaslužuje da se tretira kao jednak partner na svjetskoj sceni.

Potreban joj je mir, pravda i stabilnost, a ne novi oblici eksploatacije. Kako svijet ponovo otkriva Afriku, Afrika otvara svijet. Ovo bi trebalo da rezultira zajedničkim interesom, povjerenjem i partnerstvom. Ovo je način povezivanja Afrike sa multipolarnim svijetom.

 Povezane vijesti