Guterres: Pokušavamo pronaći novu strukturu za multipolarni svijet

Kremlj je saopćio u srijedu da je Guterres na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi istakao kako multilateralizam prolazi kroz teške momente

Guterres: Pokušavamo pronaći novu strukturu za multipolarni svijet

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres pozvao je Rusiju da igra "aktivnu ulogu" u pronalasku nove strukture policentričnog svijeta koja bi imala, kako je rekao, "adekvatne multilateralne upravljačke mehanizme".

Kremlj je saopćio u srijedu da je Guterres na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi istakao kako multilateralizam prolazi kroz teške momente.

"Iskren da budem, ovo nije nimalo lagano vrijeme za multilateralizam i Ujedinjene narode. Hladni rat je završen nakon čega je uslijedio kratki period unipolarnog mira. Sada pokušavamo pronaći novu strukturu za multipolarni svijet. Naravno, sve ovo je nešto oko čega dosta brinem. Vjerujem da bi Ruska Federacija trebala igrati aktivnu ulogu u ovom procesu", rekao je Guterres.

Istakao je i kako je Rusija važna zemlja u izgradnji "novog multipolarnog svijeta".

"Posebno smo fokusirani na činjenicu da je Rusija neophodan element u izgradnji novog multipolarnog, policentričnog svijeta", kazao je Guterres tokom susreta sa Putinom.


Tagovi: Rusija , Putın , UN , Guterres

Povezane vijesti