Sjeverna Koreja i Kina: Korak ka novoj suradnji na Korejskom poluotoku

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un tokom posjete Kini obećao je i učvršćivanje bilateralnih odnosa s Kinom i unapređenje prijateljskih veza

Sjeverna Koreja i Kina: Korak ka novoj suradnji na Korejskom poluotoku

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un zahvalio je predsjedniku Kine Xiju Jinpingu na podršci susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom održanom prošle sedmice u Singapuru.

Novinska agencija Yonhap pozivajući se na sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA javila je kako je Kim tokom jučerašnjih susreta u Kini, zahvalio kineskom kolegi koji podržava ideju o denuklearizaciji Sjeverne Koreje i koji je obećao konstruktivnu ulogu u procesu.

Kim je zahvalio pekinškim vlastima na podršci samitu s Trumpom organiziranom u Singapuru. Obećao je i učvršćivanje bilateralnih odnosa s Kinom i unapređenje prijateljskih veza.

Istakao je kako će Sjeverna Koreja blisko sarađivati s Kinom ”u procesu otvaranja nove stranice na Korejskom poluotoku i regiji“.

Kim se tokom dvodnevne posjete Kini jučer sastao sa Xijem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i susretu s Trumpom u Singapuru. Povezane vijesti