Macron i Merkel najavili razgovore s Putinom o implementaciji primirja u Siriji

Iz Jelisejske palate kasno sinoć pozdravljena je odluka Vijeća sigurnosti o hitnoj uspostavi primirja u Istočnoj Guti u kojoj su civili u proteklim mjesecima bili meta brutalnih napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Macron i Merkel najavili razgovore s Putinom o implementaciji primirja u Siriji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel najavili da će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o implementaciji rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o jednomjesečnom humanitarnom primirju u sirijskoj regiji Istočne Gute.

Iz Jelisejske palate kasno sinoć pozdravljena je odluka Vijeća sigurnosti UN-a o hitnoj uspostavi primirja u Istočnoj Guti u kojoj su civili u proteklim mjesecima bili meta brutalnih napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U saopćenju se navodi da je primirje važno za zaustavljanje egzodusa civila, dopremanje humanitarne pomoći i evakuaciji ranjenika i bolesnika.

“Bio je to prvi i nezaobilazni korak. U narednim satima i danima ćemo pomno raditi na implementaciji. Konvoji humanitarne pomoći i lijekova moraju hitno biti dopremljeni civilima kojima su prijeko potrebni“, navodi se u saopćenju iz Ureda francuskog predsjednika.

Macron i šefica njemačke vlade Merkel od danas su najavili da će imati stalne kontakte s ruskim predsjednikom Putinom kako bi se što bolje implementiralo primirje i ubrzao proces uspostave mira u cijeloj Siriji.

Šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drien će, u utorak, putovati u službenu posjetu Moskvi, a jedna od glavnih tema njegovih susreta s ruskim zvaničnicima bit će upravo situacija u Siriji.Povezane vijesti