Sastanak lidera članica EU-a: Assadov režim u Istočnoj Guti ubija nevine ljude

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je nakon sastanka novinarima kazao da Assadove snage u Istočnoj Guti ubijaju nevine civile

Sastanak lidera članica EU-a: Assadov režim u Istočnoj Guti ubija nevine ljude

Sastanak lidera članica EU-a: Assadov režim u Istočnoj Guti ubija nevine ljude

- Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je nakon sastanka novinarima kazao da Assadove snage u Istočnoj Guti ubijaju nevine civile

U petak je u Briselu održan neformalni sastanak lidera zemalja članica Evropske unije (EU) na kojem je poručeno da sirijski režim Bashara al-Assada u Istočnoj Guti ubija nevine ljude, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je nakon sastanka novinarima kazao da Assadove snage u Istočnoj Guti ubijaju nevine civile.

"Assadov režim ubija nevinu djecu, muškarce i žene. Rusija i Iran dozvoljavaju da se to dešava", rekao je Tusk, dodajući kako EU poziva na hitnu obustavu sukoba.

"EU poziva na hitnu uspostavu primirja i dostavu humanitarne pomoći", kazao je Tusk.

Istakao je da je na sastanku bilo riječi i o budžetu EU-a, napominjući da je planirano da se za potrebe ilegalnih migracija, odbrane, sigurnosti i programa Erasmus+ izdvoje veća sredstva.

Dodao je i kako su mnoge zemlje članice spremne da povećaju izdvajanja kako bi bila zatvorena rupa u budžetu koja će nastati poslije izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je u obraćanju novinarima kazao da je na sastanku najviše razgovarano o institucionalnim pitanjima EU-a.

Istakao je da je 14-15 zemalja izrazilo namjeru da povećaju doprinose u cilju popunjavanja rupe u budžetu koja će nastati poslije Brexita.

Dodao je i da će u narednom budžetu biti potrebno smanjiti potrošnju za poljoprivredu i koheziju.

"Ova ideja mi se ne sviđa ali to je odluka koju trebamo provesti u djelo. Potrošnja za poljoprivredu i koheziju čini više od 70 posto ukupnog budžeta EU-a. Ukoliko ne napravimo rezove u ovim oblastima, onda će biti potrebno da u drugim oblastima napravimo rezove u omjeru 45 posto", rekao je Juncker.

Na dnevnom redu neformalnog sastanka u Briselu našla su se institucionalna pitanja, uključujući sastav Evropskog parlamenta nakon izbora 2019. i moguće transnacionalne liste, imenovanja na vodeće položaje u EU-u i politički prioriteti višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) nakon 2020., odnosno dugoročnog budžeta EU-a.

 Povezane vijesti