Stoltenberg: Turska ima legitimnu zabrinutost za sigurnost granica

U Briselu se održava dvodnevna konferencija ministara odbrane članica NATO-a, a prvi čovjek te organizacije Stoltenberg u obraćanju novinarima istakao je da to svojevrsna priprema za julski samit lidera NATO-a

Stoltenberg: Turska ima legitimnu zabrinutost za sigurnost granica

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da Turska ima legitimnu zabrinutost za sigurnost njenih granica i da je to članica NATO-a koja je najveća žrtva terorističkih napada.

U Briselu se održava dvodnevna konferencija ministara odbrane članica NATO-a, a prvi čovjek te organizacije Stoltenberg u obraćanju novinarima istakao je da to svojevrsna priprema za julski samit lidera NATO-a.

Stoltenberg je kazao da NATO na različitim nivoima učestvuje u borbi protiv terorizma, ali da nije prisutan na sjeveru Sirije te je dodao da Turska ima legitimnu zabrinutost za granicu sa tom regijom.

“Niti jedna druga saveznica u NATO nije bila izložena većem broju terorističkih napada od Turske. Međutim, od Turske očekujemo da na to odmjereno i umjereno odgovori“, kazao je Stoltenberg.

Podsjetivši da je Turska informirala saveznice o vojnoj operaciji koju provodi u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin, Stoltenberg je kazao da očekuje da Turska i dalje izvještava NATO o tim aktivnostima.

Sastanak ministara odbrana članica NATO počet će zasjedanjem Grupe za nuklearna planiranja koja će razmotriti pitanje sigurnog i efikasnog rukovođenja nuklearnih sila unutar NATO-a. Stoltenberg je najavio donošenje i niz odluka u vezi s modernizacijom komandne strukture NATO-a, te nastavak razgovora o budžetskim izdvajanjima članica za potrebe organizacije.

Jačanje saradnje između NATO-a i Evropske unije još je jedna od tema briselske konferencije.

Ističući da je ISIS i dalje velika teroristička prijetnja, Stoltenberg je kazao da će na sastanku u Briselu biti razgovora i o nastavku i intenziviranju učešća NATO-a u borbi protiv terorizma.

Sastanak ministara odbrana članica NATO-a u Briselu prilika je i za održavanje brojnih bilateralnih susreta na marginama glavnog događaja.

Resorni turski ministar Nurettin Canikli već se sastao sa sekretarom Stoltenbergom, a najavljen je i njegov susret s američkim ministrom Jimom Mattisom. Povezane vijesti