• Video galerija

Nakon SAD-a i Izrael najavio da će napustiti UNESCO

Direktorica UNESCO-a Bokova kazala je večeras da je tužna zbog najavljenog američkog istupanja iz organizacije

Nakon SAD-a i Izrael najavio da će napustiti UNESCO

Vlada Izraela najavila je da će, po uzoru na današnju odluku vlasti Sjedinjenih Američkih Državava (SAD), napustiti Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu naredio je izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova da pripremi proces izlaska te zemlje iz UNESCO-a.

Ovaj potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je američki State Department najavio izlazak SAD-a iz te UN-ove organizacije.

Povod za takav potez zvaničnog Washingtona je “antiizraelski stav“ i “neophodnost korjenitih reformi“ UNESCO-a.

State Department danas je  odluku o povlačenju SAD-a iz UNESCO-a, ali i dobijanju statusu stalnog posmatrača u organizaciji, dostavilo generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovi.

Odluka će na snazi biti od 31. decembra 2018., do kada će SAD zadržati trenutnu ulogu.

Direktorica UNESCO-a Bokova kazala je večeras da je tužna zbog najavljenog američkog istupanja iz organizacije.

Ona je u pisanom saopćenju navela da je to loša odluka SAD-a koji je još 2011. godine obustavio finansijsku podršku fondovima UNESCO-a. Ukazuje Bokova i na loš tajming te odluke i ističe da današnjem društvu nisu potrebne dodatne podjele.

“To je gubitak i za djecu. Međutim, UNESCO nastavlja svoju misiju. Nastavit ćemo graditi svijet 21. stoljeća koji će biti još transparentniji i pravedniji“, poručila je Bokova.

SAD i Izrael ponajviše su ljuti zbog posljednje odluke Komiteta UNESCO-a koji je na Listu svjetske baštine uvrstio palestinski Stari grad u Al-Kalilu (Hebron) i to pod naslovom “Ugrožena svjetska baština u vlasništvu Palestine“.

 


Tagovi: UNESCO , Izrael , SAD

Povezane vijesti