Generalštab Turske: Oružane snage počele s aktivnostima u zoni deeskalacije u Idlibu

Oružane snage Republike Turske, koje će u okviru procesa u Astani djelovati u deeskalacijskg zoni u Idlibu, od jučer su počele sa izviđačkim aktivnostima s ciljem formiranja promatračkih tačaka u regiji, navedeno je u saopćenju iz Generalštaba Turske

Generalštab Turske: Oružane snage počele s aktivnostima u zoni deeskalacije u Idlibu

Oružane snage Republike Turske (TSK) od jučer su počele s aktivnostima izviđanja određenih tačaka u zoni deeskalacije u sirijskom gradu Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Oružane snage Republike Turske, koje će u okviru procesa u Astani djelovati u deeskalacijskg zoni u Idlibu, od jučer su počele sa izviđačkim aktivnostima s ciljem formiranja 'promatračkih tačaka' u regiji. U koordinaciji sa izviđanjima koja su počela 8. oktobra, jučer, 12. oktobra, su počela i izviđanja za formiranje 'promatračkih tačaka'", navedeno je u saopćenju iz Generalštaba Republike Turske.

Također,  poručeno je kako TSK, u okviru procesa u Astani, ima za cilj osigurati uslove za osiguranje, nadzor i održavanje primirja, dostavu humanitarne pomoći, kao i pružanje pomoći izbjeglima iz ove regije da se vrate u svoje domove.

Turske snage u regiji svoje aktivnosti nastavljaju prema pravilima o angažmanu koja su dogovorena između zemalja garantera tokom procesa u Astani.

 Povezane vijesti