U Zavidovićima održana manifestacija "Noć tursko-bosanskog prijateljstva"

Manifestacija održana u sportskoj dvorani u Zavidovićima pred više stotina posjetitelja

U Zavidovićima održana manifestacija "Noć tursko-bosanskog prijateljstva"

 Manifestacija "Noć tursko-bosanskog prijateljstva" održana je po šesti put u Zavidovićima, a za cilj ova manifestacija ima jačanje bratskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija je održana u sportskoj dvorani pred oko 2.000 gledalaca koji su imali priliku uživati u dvosatnom kulturno-umjetničkom programu, a nastupili su popularni izvođači iz Bosne i Hercegovine, poput Armina Muzaferije, Eldina Huseinbegovića, Deniala Ahmetovića, pjevača i suorganizatora iz Republike Turske, Orhana Cakmaka, te kulturno-umjetničkih društava i učenika iz osnovnih i srednjih škola. Na početku programa intonirane su i državne himne Republike Turske i Bosne i Hercegovine te minutom šutnje i Fatihom odana počast šehidima Bosne i Hercegovine i Turske. 

Samir Šibonjić, jedan od organizatora ove manifestacije rekao je kako se na manifestaciji vidi da odnos između Republike Turske i BiH nije samo prijateljski, nego i bratski. 

"Već nekoliko puta zaredom pravimo večeri tursko-bosanskog prijateljstva i mislim da se iz dana u dan naši odnosi produbljuju i idu naprijed. Kada govorimo o odnosima između BiH i Turske, ponekad, nažalost, i mi, a i oni, postavljaju stvari na pogrešan način. BiH je sigurno jedan od najiskrenijih prijatelja Turske, a i Turska je sigurno jedan od najiskrenijih prijatelja Bosne i Hercegovine. Mi vas volimo, ali vas i molimo da nam ne pomažete nego da ulažete u Bosnu i Hercegovinu. Mi vas pozivamo da ulažete višak svojih sredstava u BiH i na taj način nam pomognete da skupa radimo bolje i ljepše stvari za sve nas. Ako krenemo govoriti o prijateljstvu između BiH i Turske, to je, po meni, i ovom što se da vidjeti puno više od prijateljstva. Mi nismo samo prijatelji nego smo i braća, a to potvrđujemo i večeras", rekao je Šibonjić.

Generalni direktor turskog PTT-a, Kenan Bozgeyik prenio je selame i pozdrave iz Republike Turske narodu Bosne i Hercegovine od predsjednika Republike Turske, Recepa Tayipa Erdogana te premijera Binalija Yildirima.

"Donosim vam selame i pozdrave iz 81 pokrajine u Republici Turskoj. Nama kada kažu Bosna i Hercegovina, u Republici Turskoj to izaziva poseban osjećaj. To vidim i ovdje. Zaista su dva srca kao jedno. Mi smo uz našu braću iz Anadolije svom snagom uz vas", rekao je Bozgeyik i zahvalio se organizatorima, te su u znak zahvalnosti uručene i plakete i razmijenjeni pokloni za goste iz Turske te domaćine u Bosni i Hercegovini.

Šef Odjela za kulturu Grada Istanbula Ridvan Duran rekao je kako su srca BiH i Turske povezana.

"Mi smo stotinama godinama zajedno bili, i kad se nešto desi u Turskoj vaša srca su nemirna, kao što su nemirna naša srca kada se dešava nešto u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će se ovo prijateljstvo nastaviti još stotinama godina", rekao je Duran.

 Na manifestaciji su nagrađeni i učenici osnovnih i srednjih škola, a atmosferu je dodatno podigao i turski pjevač Orhan Cakmak koji je otpjevao pjesme i na bosanskom i na turskom jeziku, a na kraju su uručene i zahvalnice svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije.Povezane vijesti