Nova premijerka Srbije je Ana Brnabić

Predsjednik Srbije mandat za sastav nove Vlade Srbije dodjelio je dosadašnjoj ministarki lokalne samouprave i državne uprave Ani Brnabić

Nova premijerka Srbije je Ana Brnabić

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije je Ana Brnabić, saopštio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izjavio da je uvjeren da Brnabić ima stručne i lične kvalitete i da je uvjeren da će da radi dobro.

On je dodao da odluka o premijeru nije bila lahka, ali da je donio u skladu sa interesima Srbije i idejom da radom i energijom donese dobre rezultate za Srbiju i građane. 

"Budući premijer mora da doprinese rastu stope zaposlenosti. Neophodno je da se završe objekti javne namjene. U oblastima od zdravstva do prosvjete je neophodno da se mnogo toga uradi da bi reforme bile provedene. Neophodno je nastaviti kontinuitet sa politikom (dosadašnje) Vlade Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da Srbija mora da ojača međunarodnu poziciju i na Istoku i na Zapadu.

Vučić je rekao da izbor Brnabićke, koja je nestranački kandidat, nije poraz za Srpsku naprednu stranku.

Odluku o tome da Brnabić postane premijerka mora da donese Skupština Srbije.

Brnabić je rođena 1975. godine. Bila je predsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. 

Ima MBA diplomu iz marketinga s univerziteta Hul, u Engleskoj, i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije. 

Izvršni je direktor Peksim fondacije od njenog osnivanja 2010, a, pored toga, angažovana u kompaniji Kontinental vind Serbia gdje je radila na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona evra u vjetropark u opštini Kovin. 

Osnivač je NALED-a, kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta. Predsjednica je Savjetodavnog odbora Etno mreže nacionalnog proizvođača rukotvorina koje obuhvata više od 500 žena iz svih krajeva Srbije, organizovanih zadruge ili udruženja, koja doprinose njegovanju tradicije i starih zanata.Povezane vijesti