" Na Drini ćuprija "- POLITIKA U KACI SIRA

Zbog poznate situacije kod nas, ove godine  nisu stigli karavani automobila natovareni ovcama iz Srbije,  koje Pešterci napasaju  do jeseni radi mlijeka i sira.

" Na Drini ćuprija "- POLITIKA U KACI SIRA

Zbog poznate situacije kod nas, ove godine  nisu stigli karavani automobila natovareni ovcama iz Srbije,  koje Pešterci napasaju  do jeseni radi mlijeka i sira.

GORNJA PEŠTER JULA 1976. godine

- I ovog leta mnoge priče među Peštercima počinju i završavaju se o stadu,o mogućnostima i očekivanju ljetnjeg berićeta. A ovde na Gornjoj Pešteri je stado ovaca prvo i posljednje blago ljudi. Bogatstvo letite se Meri količinom sira,vunom i sijena. Ali svega toga neće biti ako nema ovaca,  makar i onih što ovamo stižu na pašu iz unutrašnjosti Srbije.

Da podsjetimo,na pešterskoj visoravni svake godine stižu cela stada ovaca radi ljetnje ispaše. Pešterski stočari pored svojih ovaca uzimaju u zakup ovce iz Šumadije. Napasaju ih i čuvaju do jeseni, radi koriščenja mlijeka odnosno proizvodnje sira. Na kraju leta sir ostaje na Pešteru, a ovce odlaze u Šumadiju. Dolazak i odlazak ovaca se obilježava tradicionalnim svetkovinama, a ono što je najinteresantnije između Šumadinaca i Pešteraca je da nema nikakvih pisanih ugovora. Sve je na reč i povjerenje. Ovo leto je slično po desetini prethodnih samo po tome što je proljeće na Pešteru zakasnilo pa nema trave. Međutim zbog već poznate situacije kod nas prema Pešteru ovog leta nisu stigli karavani kantona natovarenih ovcama iz Srbije. To je ovde za mnoge stočare tužna priča i loša slutnja da će biti malo sira i malo vune, da će mnoge kace ostati prazne. Manje će biti i mlijeka za Sjeničku mljekaru, a duga i sirova pešterska zima zasigurno dolazi...

Kada je na Pešteri berićetna godina, onda ima fajde i za preprodavce sira i jagnjadi. Oni su tako godinama skidali karak. Tačnije rečeno, ostvarivali su zaradu bez rizika i sa malo rada, ali bilo je dobro i stočarima. Šverceri su uvek plaćali više od ovdašnjih preduzeća. Naravno, to je i dovelo do smanjenja stočnog fonda,ne samo na Pešteru.

U priči o putu sira neizbježan je podatak o novcu koji je trebalo da stigne na Pešter pre 15 godina, a - usmjeren - je za izgradnju stadiona Crvene Zvezde. Reč je o 250 milijardi dinara,  po vrijednosti iz 1975.

Koliko bi danas bilo ovaca na Pešteri da je do kraja realizovan bar jedan program razvoju stočarstva na brdsko-planinskom području, ostaje samo da nagađamo. Isto je pitanjima bi sad bila ova najljepša visoravan na Evropi da su izgrađeni putevi?

Čini se dok postoji Pešter biće i pitanja i obećanja. Jer ni sadašnji političari se nisu odrekli tog manira. Ali to uvek ide uz oštre kritike onih koji su ranije bili na vlasti. Ovo su svakako samo uzgred e napomene u priči o putu sira koji će ovo godine biti trnovit. Koliko će biti manje sira?To još ne znaju ni najiskusniji stočari. Ali je sasvim izvjesno da će na pešterskim pašnjacima ovog leta napasati desetinu hiljada ovaca manje zbog lošeg početka godine i još lošije političke situacije u zemlji.

Zbog svega toga i da sadašnja cijena sira se naglo primiče stotinjarki, a tek koliko će 1 kg sira koštati na zimu?

Bila je ovo reportaža iz objavljena 1974 godine, i  koja govori o tadašnjem stanju stočnog fonda na pešterskoj visoravni.

 Povezane vijesti