• Video galerija

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 39/2017

Skladištenje svjetlosti

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 39/2017

Erdal ŞİMŞEK                              

Ratovı za prevlast, rasizam koji se brzo širi Evropom, nacizam u njemačkim političarima i neprestani ratovi na Bliskom istoku prave negativan efekat na nadu u budućnost. Naravno da pored onih koji žele da svijet pretvore u vatrenu loptu ima i onih koji žele probuditi nadu u život. Najbolja vijest koju smo čuli u zadnjih četvrt vijeka je ona iz Australije u kojoj se kaže da su naučnici sa Univerziteta u Sidneju uspijeli da smjeste svjetlost preko glasovnih valova na kompjuterski čip.

Ja kao neko ko je učio fiziku sam ostao zapanjen ovom viješću. Odmah sam počeo iustraživati ovu temu i dok sam pretraživao naučne časopise, saznao sam da je vijest koju sam čuo zaista istinita i zanijemio sam od sreće. To je bio osjećaj poput onoga kada vam se najbolji prijatelj ženi ili postane otac. Ali ta radost nije bila samo moja već svih onih koji su učili fiziku i koji se bave fizikom.

Ova vijest je velika baš zbog toga što ljudi već skoro sto godina pokušavaju sačuvati svjetlost, a naročito su američki naučnici posvijećeni ovoj temi još od 1949.godine. S obzirom na to, Amerika je zemlja koja je najviše sredstava uložila u ove projekte. U Turskoj su nažalost do 2000.godine ova istraživanja bila samo teorijskog tipa. Od kada je Redžep Tajjip Erdogan postao lider ove zemlje, veliki budžet i vrijeme su se počeli izdvajati na ova istraživanja.

Turska, i ako je kasno počela sa radom na sunčevoj energiji, uspijela se kotirati među najuspješnije zemlje svijeta na ovom polju. Na primjer, rad na laserskoj svjetlosti, i pored toga što je započeo 50 godina kasnije od cijelog svijeta, sada je na nivou da može parirati PENTAGONU.

U martovskom izdanju časopisa “Popular Sciance” iz 1949.godine se nalazi članak u kome se kaže da su naučnici iz Massachusettsa napravili kuču na električnu energiju. Međutim, došlo je do greške te su se ukučani ove kuće žalili da se zimi nenovoljno griju te da curi voda iz depoa u kojima je skladištena. Oni koji bi stanovali u ovoj kući se nisu zadržavali duže od par godina.

U ovom vremeskom razdoblju su se vršila I druga istraživanja. Ice Bear je noću zamrzavao vodu I of nje bi oformio ledeni blok u kome bi čuvao energiju. U toku dana bi taj ledeni blok vršio ulogu klime. Čovjek je na ovaj način uspio da skladišti svijetlost u vidu energije. Ne dugo zatim su počeli radovi na skladištenju svjetlosti. I pored toga što su se u svijetu trošile velike sume novca na ova istraživanja, sudbina je bila da u tome uspiju naučnici sa univerziteta koji ima ograničen budžet.  

Ovaj izum je jednako važan kao pronalazak vatre, novca ili mašina na paru. Kao najbanalniji primjer možemo navesti da ćemo moći koristiti kompjuter koji će raditi brzinom svjetlosti.

S druge strane, ovo je izum koji će sasvim izmjeniti čovjekov život. Zatvoriće period ratova za prevlast nad izvorima energije. Genicidi i smrti će prestati. Jer skladištenje svjetlosti znači olakšavanje skupljanja energije.

Ovaj izum će imati utjecaja I na zdravlje. Rad na matičnim ćelijama će se umogome ubrzati I ono što danas traje sedmicama će se moći završiti u roku od nekoliko minuta. Uspijet će se I na proizvodnji kostiju I zuba. Neće biti problema poput proteza ekstremiteta ili zuba kao ni problema sa implantima.

Jedan od najvećih problema na svijetu, problem hrane će nestati. Skladištenje sunčeve svjetlosti znači i skladištenje vitamina. Kada se prisjetimo da se upotreba sunčevih vitamina koristi u liječenju bolesti radioaktivnih korijena, imat ćemo bolju predstavu o tome šta je ovaj izum zapravo.

Nil Armstrong je kada je prvi put zakoračio na mjesec rekao:”Ovo je za čovjeka mali korak ali je veliki za čovječanstvo”, a ovaj izum smještanja svjetlosti na minijaturni čip je do sada najveći uspjeh čovječanstva.Povezane vijesti