Rekordan broj od tri miliona električnih vozila prodat u 2017. godini

Prema izvještaju Global (EV) Outlook 2018, prodaja električnih vozila se razvila s poboljšanjem infrastrukture za punjenje vozila

Rekordan broj od tri miliona električnih vozila prodat u 2017. godini

Prema izvještaju međunarodne energetske agencije (IEA), globalna prodaja električnih vozila premašila je tri miliona vozila u 2017. godini nakon što je iznosila dva miliona u 2016. i milion u 2015. godini.

Prema izvještaju Global (EV) Outlook 2018, prodaja električnih vozila se razvila s poboljšanjem infrastrukture za punjenje vozila.

U 2017. godini procjenjuje se da  je na tržištu bilo tri miliona privatnih punjača i javnih mjesta za punjenje vozila širom svijeta.

Električni automobili činili su 39 posto prodaje novih automobila u Norveškoj u 2017. godini. Norveška je najnaprednije svjetsko tržište električnih automobila.

Pored toga, Island i Švedska, sljedeća dva najuspješnija tržišta, ostvarila su udio od 11,7 posto prodaje električnih vozila u 2017. godini.

Više od polovine svjetske prodaje električnih automobila bilo je u Kini u 2017. godini. Električni automobili koji se prodaju na kineskom tržištu su udvostručili količinu izvoza u Sjedinjene Američke Države, drugo najveće tržištu električnih automobila na svijetu.

Izvještaj IEA-a naglašava da električna vozila uključuju vozila s baterijom, plug-in hibridna električna vozila i električna vodikova vozila (fuel-cell) .



Povezane vijesti