Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Očekuje se da će projekat u potpunosti biti dovršen 2019. godine i biće najveće aerodromsko solarno postrojenje u svim nordijskim zemljama.

Aerodrom u Helsinkiju prelazi na solarnu energiju

Najveći aerodrom u Finskoj će proizvoditi električnu energiju i smanjiti emisiju karbona sa krovnim fotonaponskim sistemom, javljaju u četvrtak lokalni mediji.

Finavia, finska kompanija za pružanje usluga na aerodromima, odlučila je da unaprijedi strategiju zaštite prirodne okoline i investira u nove solarne sisteme koji će biti postavljeni na krovu Teminala 2 aerodroma u Helsinkiju.

Kada ugradnja bude završena, sistem će proizvoditi maksmalno 500 kilovata što pokriva deset posto potrošnje aerodroma. Očekuje se da će projekat u potpunosti biti dovršen 2019. godine i biće najveće aerodromsko solarno postrojenje u svim nordijskim zemljama.

“Finavia vjeruje da će novim mjerama aerodrom u Helsinkiju do kraja 2017. godine postati karbonski neutralan“, navode finski mediji.

Tokom razgovora o klimatskim promjenama COP21 u decembru 2015. godine, članice Evropske aerodromske asocijacije obavezale su se da će do 2030. godine imati 50 karbonski neutralnih aerodroma.Povezane vijesti